Om oss

Vårt mål är att fler snabbare ska bli en del av det svenska samhället

Det är ofta svårt att komma ny till ett annat land. Allt är obekant och man känner ingen. Man får helt enkelt börja om sitt liv på nytt.

 

Det gäller för alla de som kommit till Sverige av en eller annan anledning under de senaste åren. Och det gäller också för oss svenskar om vi flyttar till ett annat land.

 

Ju snabbare man kommer in i samhället, får nya vänner och arbetskamrater desto större är möjligheterna att skapa en bra framtid i det nya landet. När vi startade Golf för nya vänner var det just för att göra det enklare för nyanlända att hitta en väg in i det svenska samhället.

 

Golf är en social sport. Man träffas under trevliga förhållanden, umgås, lär känna nya människor och bygger kontaktnät samtidigt som det alltid finns en utmaning med i bilden: att nästa runda alltid ska gå lite bättre än den förra. Dessutom vet vi att många golfare värdesätter den sociala gemenskapen, är engagerade och öppna för att på olika sätt bidra till att fler ska få en bra start i sitt nya hemland och att golfklubben de tillhör ska få nya medlemmar.

 

Allt fler klubbar har därför anslutit sig till Golf för nya vänner. Det innebär att klubben blir mentor för ett antal – det kan variera från klubb till klubb – nyanlända som vill prova på golf. Om man inte spelat golf tidigare får man lära sig grunderna, följa med ut på banan och prova på att slå ut och putta. Om man är golfare sedan tidigare får man efter en kort introduktion till klubben följa med sina mentorer ut på några ronder.

 

Vår förhoppning är naturligtvis att fler ska fortsätta spela golf och välja att bli medlemmar i klubben, även om det inte är huvudsyftet, och att de snabbt ska hitta en ny gemenskap som gör att de hittar en väg in i det svenska samhället. Men det handlar inte om någon genväg till eller subventionerat medlemskap. Vill man efter att mentorsprogrammet är slut fortsätta spela golf får man betala medlemskap eller spela på green fee precis som alla andra.

 

Golf för nya vänner stöttas av Svenska Golfförbundet och finansieras av Arvsfonden och Riksidrottsförbundet.